Conferinta de presa 12 august: revizuirea Constitutiei, plangere penala impotriva Robertei Anastase si luare de atitudine fata de inghetarea pensiilor

In cadrul conferintei de presa sustinuta astazi, 12 august a.c., de reprezentantii Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) s-au dezbatut urmatoarele subiecte:

1. FACIAS a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Anastase Roberta-Alma, si a secretarului Camerei, Voinescu-Cotoi Sever. FACIAS a aratat ca votarea Legii sistemului unitar de pensii coordonata de Anastase si asistata de Voinescu a fost fraudata.

Obiectul plangerii penale nu il reprezinta modificarea continutului stenogramei sedintei sau lipsa cvorumului, ci numararea si consemnarea in stenograma a unui numar dublu sau triplu de voturi “pentru”, fata de cele efectiv exprimate si fata de deputatii care erau prezenti in sala la ora votului. Consecinta directa a acestei alterari a numarului de voturi “pentru” a fost adoptarea legii, care, fiind una organica, are nevoie de majoritate calificata pentru a putea fi adoptata. Astfel, numarul minim de voturi favorabile trebuia sa fie 167.

FACIAS considera ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii, fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal si solicita Procurorului General inceperea urmaririi penale a deputatilor Roberta Anastase si Sever Voinescu.

2. Tot in cadrul conferintei a fost prezentata forma finala a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei, precum si stadiul desfasurarii campaniei de informare a cetatenilor cu privire la aceasta initiativa.

Miercuri, 10 august a.c., a fost depus spre avizare la Consiliul Legislativ proiectul de revizuire a Constitutiei Romaniei. Forma integrala a documentului poate fi vizualizata aici.

Campania de informare a cetatenilor privind revizuirea Constitutiei se va extinde incepand de saptamana viitoare in alte 3 locatii din Bucuresti – Piata Victoriei, Piata Romana si Piata Universitatii –, precum si in judetele Dambovita, Arges, Valcea, Dolj si Olt.

3. FACIAS considera ca emiterea unui act normativ prin care s-ar amana aplicarea Legii 263/2010 cu privire la acordarea drepturilor persoanelor care au desfasurat activitati in fostele grupe de munca I si II reprezinta un abuz. Avand in vedere deciziile Curtii Constiutionale din anii anteriori, aceasta masura aprobata de Guvernul Romaniei ar fi neconstitutionala. In functie de actul normativ prin care aceasta masura va fi impusa, FACIAS are in vedere folosirea tuturor parghiilor legale prin care aceasta sa nu fie aplicata.