Apel la solidaritate pentru romanii ingropati in datorii

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) continua eforturile demarate in sprijinul miilor de romani ajunsi in situatii limita din cauza datoriilor acumulate la creditele luate de la banci. Sunt bugetari afectati de legile austeritatii din 2010, ajunsi in imposibilitate de plata a datoriilor, care isi pot pierde acum chiar locuintele.

Un prim pas in sprijinul acestor romani il reprezinta dezbaterea cu tema “Probleme si solutii in cazul restantierilor unitatilor bancare” pe care FACIAS o va organiza pe data de 9 aprilie 2012, la Palatul Parlamentului. In cadrul intalnirii va fi dezbatuta necesitatea luarii unor masuri de urgenta care sa vizeze acordarea unui regim special in contextul crizei, precum esalonarea ratelor, acordarea unor termene de gratie sau eliminarea penalitatilor si a dobanzilor, pentru romanii care au acumulat intarzieri la plata creditelor din cauze obiective, in urma concedierilor colective sau a reducerii semnificative a salariilor bugetarilor.

FACIAS invita, si pe aceasta cale, la dezbateri toate institutiile statului, responsabile pentru situatia creata. In fata acestui fenomen care ameninta sa ia amploare, statului si tuturor autoritatilor implicate le revine astfel obligatia gasirii unor solutii pentru romanii ingropati in datorii.

La discutii vor fi invitati sa participe reprezentanti din partea Ministerului de Finante, Bancii Nationale a Romaniei, Asociatiei Romane a Bancilor, Asociatiei Clientilor Bancilor din Romania, bancilor comerciale, organizatiilor nonguvernamentale si societatilor insarcinate cu recuperarea datoriilor. De la intalnire nu vor lipsi nici persoanele direct implicate si reprezentanti ai societatii civile.