ANUNT privind despagubirile CEC-BRD

Informam pe cei interesati ca Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Finante, a dat publicitatii PROIECTUL de Hotarare de Guvern privind despagubirea persoanelor care inainte de 1989 au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea unui autoturism si le-au transferat ulterior la Banca Romana de Dezvoltare (BRD).

_DMA7410

Cele mai importante prevederi ale PROIECTULUI sunt:

–       suma alocata pentru despagubirea clientilor BRD este de 100 de milioane. Vor fi despagubite persoanele care au transferat sumele depuse pentru autoturisme de la CEC la BRD dupa data de 22 decembrie 1989.

 –       despagubirile se vor calcula prin indexarea sumelor transferate cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, dupa eliminarea dobanzilor incasate de la CEC anterior transferului. Din suma rezultata se va scadea dobanda legala acordata de BRD pe durata depozitului.

 –       NU vor fi despagubiti deponentii care au incasat despagubirea urmare executarilor silite asupra conturilor statului sau prin plata voluntara.

 –       depunerile de sume efectuate la BRD Groupe Société Générale SA ulterior datei transferului depozitelor de la CEC SA la BRD SA NU vor fi luate in considerare.

 –       proiectul se refera EXCLUSIV la clientii care au depus bani la CEC pentru achizitionarea unor autoturisme si le-au transferat ulterior la BRD. Proiectul NU vizeaza persoanele care detin librete de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme.

 –       deponentii vor avea termen 30 de zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern pentru a depune la cea mai apropiata unitate BRD Groupe Société Générale urmatoarele documente, dupa caz:

  1. dovada in original a sumei depuse la CEC
  2. un act de identitate valabil
  3. acte de stare civila
  4. procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului
  5. certificat de mostenitor  si alte documente legale, dupa caz
  6. declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial ca nu a incasat despagubirea.

Sumele necesare despagubirilor vor fi asigurate de Ministerul Finantelor Publice prin emisiuni de titluri de stat, pe numele CEC BANK SA. Data emisiunilor titlurilor de stat va fi 04 august 2014, iar data scadenta, 3 septembrie 2014.

Atasam textul integral al PROIECTULUI de Hotarare de Guvern – Proiect HG CEC-BRD