Actiunea neconstitutionala a CCR

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra unui argument nefunctional si profund neconstitutional folosit de Curtea Constitutionala a Romaniei in motivarea deciziei privind Legea referendumului publicata pe 12 iulie.

Astfel, in argumentarea hotararii luate potrivit careia referendumul este validat numai prin participarea a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, CCR afirma ca ”participarea la referendum a majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente reprezinta un act de responsabilitate civica, prin care corpul electoral urmeaza sa se pronunte cu privire la sanctionarea sau nu a Presedintelui Romaniei, avand posibilitatea demiterii sau mentinerii acestuia in functie”, se arata in motivarea Curtii.

FACIAS constata ca, invocand un astfel de argument, CCR depaseste cu mult aria de responsabilitate constitutionala, utilizand argumente din sfera politicii sau a filosofiei politice. La o lectura atenta a argumentului, vom observa ca CCR impune practic votul obligatoriu pentru 50% din cetatenii din listele electorale. Ori acest criteriu, al votului obligatoriu partial, nu exista in Constitutie. Dimpotriva, este anti-constitutional. Care este argumentul pentru care CCR fixeaza pragul ”responsabilitatii civice” la 50% din cetatenii inscrisi pe liste? De ce nu am avea 75%? Sau 100%? In virtutea carui articol constitutional Curtea stabileste un prag al ”responsabilitatii”?

Conform art. 36 din Constitutie votul este un drept si nu o obligatie, iar potrivit art. 62 alin.1 si art. 81 alin. 1 acest drept se exprima liber.

In acest sens, FACIAS solicita consultari ale specialistilor pe aceasta tema, urmand sa oganizeze in cursul saptamanii viitoare o masa rotunda dedicata.