Abuzurile din energie sesizate Parchetului inca din martie 2012

In contextul ultimelor afirmatii ale premierului Victor Ponta referitoare la plangerea depusa la DNA impotriva fostului ministru al economiei, Adriean Videanu, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)  informeaza ca, inca din luna martie 2012, a fost depusa la Parchetul General de pe langa ICCJ o plangere penala cu nr 2827/23.03.2012  impotriva persoanelor care se fac vinovate de savarsirea infractiunilor de subminarea economiei nationale si complot, prevazute si pedepsite de art. 165 si 167 Cod Penal.

In plangerea depusa, FACIAS arata ca in august 2011, Ministerul Economiei, condus in acea perioada de Adriean Videanu, a incheiat si prelungit un contract cu o societate comerciala cu actionariat strain, contract in baza caruia au fost livrate direct cantitati de energie la un pret cu aproape 50% mai mic decat pretul real. Mai mult decat atat, pretul era chiar mai mic decat cel oferit consumatorilor interni.

Firma respectiva care a cumparat energia de la statul roman cu 38 de euro, a revandut o parte din aceasta cu 50 de euro catre Ungaria, Serbia si Bulgaria. Intrucat nu a reusit sa exporte intreaga cantitate de energie, diferenta ramasa a fost revanduta pe piata interna la un pret aproape dublu decat cel de achizitie.

In plus, selectarea societatii respective a fost facuta fara a fi indeplinite formalitatile legale exprese de organizare a unei licitatii.

La plangere, FACIAS a anexat toate documentele relevante ajunse in posesia sa.

Cu toate acestea, din martie 2012 si pana in prezent, FACIAS nu a mai fost informata cu privire la actele de cercetare penala efectuate in dosar.