Abuzuri in aplicarea Legii nr.1/2009 semnalate de FACIAS la CSM

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat joi, 20 octombrie 2011 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la o serie de abuzuri realizate de unele instante din Romania, in aplicarea Legii nr.1/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Aspectele, aduse la cunostinta CSM, au fost semnalate in cadrul dezbaterilor cu tema “Legea 1/2009 – beneficiari, aplicabilitate si finalitate”, organizate de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) si Asociatia Proprietarilor pe Legea 112/1995, in cadrul Platformei Civice. La intalniri, au participat reprezentanti ai societatii civile, persoane fizice, asociatii si vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu.

Desi Legea nr.1/2009 le garanteaza proprietarilor de buna credinta dreptul de a-si pastra imobilele, anumite instante continua sa ignore prevederile legale si sa incuviinteze evacuarea acestor persoane, chiar daca exista, inca, dosare pe rol in stransa legatura cu fondul. De asemenea, sunt instante care nu aplica unitar legea sau nu solicita date imperios necesare in solutionarea cauzei, pentru determinarea calitatii procesuale active a reclamantului. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile dezbaterilor, care au fost mentionate in sesizarea depusa de FACIAS la CSM.

Masura face parte dintr-un plan de actiuni destinat imbunatatirii actului de justitie si respectarii drepturilor civile si constitutionale ale partilor implicate in procesele care privesc Legea nr.1/2009.

In Romania exista 200.000 de case nationalizate. Aproape doua milioane de oameni vor ajunge pe drumuri daca Guvernul nu-i va despagubi pentru casele nationalizate. 21 de miliarde de euro ar trebui sa ajunga la ei in baza hotararii-pilot impotriva Romaniei a Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din septembrie 2010.

Continutul sesizarii inregistrata cu nr. 685/18.10.2011 la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), poate fi vizualizat aici

STIRE ANTENA 1