FACIAS, in instanta cu Guvernul Boc impotriva modificarilor Codului Fiscal

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus astazi, 13 iulie (a.c.), la Curtea de Apel Bucuresti, actiunea in instanta impotriva Guvernului Boc, prin care solicita anularea partiala a Ordonantei de Urgenta nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, precum si intrarea in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011, conform prevederilor Codului Fiscal.

Curtea de Apel Bucuresti

Prin Ordonanta 58/2010, Guvernul a intervenit printr-o dispozitie retroactiva, in ceea ce priveste dobanzile la termen pentru depozitele depuse la o data anterioara si care sunt sub incidenta unei alte legi.
Dispozitiile actului normativ au fost emise prin exces de putere, nerespectand prevederile Art. 4 din Codul Fiscal, care se refera la aplicarea legii fiscale dupa 6 luni de la data publicarii. Mai mult decat atat, OUG prevede intrarea in vigoare incepand cu 1 iulie 2010 desi, conform Art. 6 din actul normativ mai sus mentionat, stipuleaza emiterea normelor metodologice in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica la data de 28 iulie 2010.

Desi alte legi constitutionale si in vigoare nu se aplica, deoarece nu au fost emise normele metodologice (cum este cazul Legii 1/2009), aceasta lege se va aplica conform textului acesteia si in lipsa respectivelor norme.

FACIAS solicita anularea partiala a acestui act normativ pentru ca este netemeinic si nelegal, fiind emis cu exces de putere.