70.000 de pensionari s-au inscris pentru procesul FACIAS impotriva Guvernului

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIASse va prezenta maine, 21 iunie 2011, la primul termen de judecata impotriva Guvernului Romaniei in cazul retinerii abuzive a cotei CASS de 5,5% din pensiile al caror cuantum depaseste 740 de lei.

Aproape 70.000 de pensionari din toata tara au ales sa lupte, intr-un proces colectiv, impotriva deciziei Guvernului de diminuare a pensiilor al caror cuantum depaseste 740 de lei. Listele, care vor fi depuse maine in instanta, au fost intocmite in urma numeroaselor sesizari primite de la pensionarii care au hotarat sustinerea cauzei procesului FACIAS impotriva Executivului.

Modul de aplicare a prevederilor OUG 117/2010 instituie, pe langa incalcarea dispozitiilor Legii nr. 286/2010 a Bugetului de stat, si o grava discriminare intre categoriile de pensionari. Casele teritoriale de pensii au procedat la perceperea cotei CASS de 5,5% din cuantumul total al pensiei, nu din ceea de depaseste suma de 740 lei.

In acest fel, s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 ron, carora nu li se deduce niciun leu din pensie, si pensionarii cu o pensie de peste 740 ron, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741–780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780–999 lei, care platesc intreaga cota CASS.

Aceste contributii au fost platite si pana in prezent, de catre pensionarii ale caror pensii depaseau 1000 lei, dar numai pentru catimea care depasea plafonul de 1000 de lei.

Se creeaza o discriminare si fata de celelalte categorii de platitori ai CASS, care nu beneficiaza de nicio ”ajustare” a cotei platite pentru a evita ca veniturile lor sa scada sub un anumit plafon.

FACIAS a intentat proces Executivului pentru anularea prevederilor OUG 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale referitoare la perceperea cotei de asigurari sociale de sanatate (CASS) din cuantumul total al pensiilor ce depasesc suma de 740 lei, intrucat lezeaza un interes legitim si legal, prevederile fiind discriminatorii.

Aceasta actiune are la baza o exceptie de neconstitutionalitate, care va fi solutionata de Curtea Constitutionala a Romaniei.

Primul termen al procesului urmeaza sa se judece maine, la Curtea de Apel Bucuresti.