3 motive pentru a revizui Constitutia

1. Ori de cate ori politica se indeparteaza de cetateni, oamenii trebuie sa aiba posibilitatea de a-si apara dreptul de a decide in materie sociala si politica. Intr-o democratie autentica, natiunea isi hotaraste singura viitorul, isi alege si inlocuieste liderii, in functie de rezultatele actiunilor decidentilor politici. O societate in care populatia nu are posibilitatea de a controla deciziile care o afecteaza in mod direct este o societate bolnava, care nu se poate dezvolta. Tocmai de aceea, este natural si firesc ca in actul fundamental al unei tari sa existe o dispozitie care sa prevada posibilitatea declansarii procedurii de suspendare a sefului de stat de catre populatie, in cazul in care un presedinte nu-si indeplineste atributiile conform legii.

2. In ultimii ani, in Romania au fost dezvaluite numeroase cazuri de coruptie a unor persoane cu functii publice in aparatul de stat central si local. Pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile trec ani de zile si, astfel, cazul iese din atentia opiniei publice. Functionarii publici care comit infractiuni trebuie descurajati printr-un regim sanctionator sever – instituit chiar de actul fundamental al tarii – prin indicarea unor pedepse duble.

3. Pentru infractiuni grave precum act sexual cu un minor, omor deosebit de grav, trafic cu stupefiante, executarea efectiva a pedepselor nu isi gaseste finalitatea. Infractorii au probleme de ordin emotional, afectiv si psihic, care nu se rezolva printr-o eliberare conditionata dupa doar cativa ani de inchisoare. De cele mai multe ori, acestia recidiveaza, iar victimele fie isi pierd viata, fie raman cu traume deosebit de grave. Pentru a restabili increderea in lege si institutii, pentru a garanta cu adevarat dreptul la viata, la siguranta si la sanatate pentru toti cetatenii romani este necesar ca infractiunile extrem de periculoase pentru individ si societate (omorul deosebit de grav, traficul de stupefiante si pedofilia) sa poata fi sanctionate cu pedeapsa maxima fara posibilitatea reducerii pe parcul executarii.